Verslag Tweedaagse City Deal Energieke Wijken juni 2024

03-07-2024
0 reacties

Waardevolle inzichten en small wins tijdens de tweedaagse van de City Deal Energieke Wijken in Groningen. Cartoon: Willem van Oosten

Deelnemers aan de tweedaagse van de City Deal Energieke Wijken in Groningen  konden op donderdag 20 juni waardevolle lessen uitwisselen en nieuwe inzichten opdoen die bijdragen aan de versnelling van de energietransitie in stedelijke gebieden.

De tweedaagse startte met een ontvangst en lunch in wijkcentrum De Berk. Veertig deelnemers uit verschillende steden en programma’s luisterden naar het welkomstwoord van wethouder Philip Broeksma, waarna ze werden bijgepraat over de verschillende ontwikkelingen binnen de City Deal. Vertegenwoordigers uit verschillende steden en departementen presenteerden vervolgens korte pitches over hun lopende projecten en uitdagingen. Dit zorgde voor een dynamische start van de bijeenkomst met levendige discussies en uitwisseling van best practices.

De Groninger Aanpak
De specifieke aanpak van Groningen in de wijken Selwerd en Vinkhuizen was het volgende onderdeel van het programma. Er werd een presentatie gegeven over de successen van het project Sunny Selwerd, waarin de integrale aanpak van de energietransitie centraal stond. Groningen zet sterk in op laagdrempelige participatie met bewoners en een intensieve samenwerking met de woningcorporaties. Na de presentatie volgde een rondwandeling door Selwerd, waar de deelnemers de duurzame initiatieven in de praktijk konden zien en met een bewoner konden praten hoe zij de (aanloop naar de) verduurzaming van haar appartement heeft beleefd.

Deelsessies
De eerste ronde deelsessies vond plaats in de Kreupelstraat. Frank van de Poel (Groningen) vertelde over de financiële instrumenten voor woningverduurzaming  en hoogleraar Anke van Hal (Nyenrode) sprak over de 'derde succesfactor' en de fusie van belangen. De presentaties leidden tot waardevolle inzichten en levendige discussies: transities zoals de energietransities gaan altijd gepaard met chaos (omarm dat!) en ga op zoek naar ‘small wins’: concrete dingen die echte verandering teweegbrengen in het leven van mensen, zonder te veel risico en met veel enthousiasme.

Diner
Na een drukke dag verplaatsten de deelnemers zich voor een borrel en diner naar Eeterie De Globe, een bijzondere ontmoetingsplek in het hartje van Groningen achter de Der Aa-Kerk in een voormalig klooster. De Globe is opgezet in 1998 als een multiculturele eetvoorziening. Deelnemers konden genieten van een uitgebreid buffet en een dessert waar nog lang over na werd gepraat. De dag werd afgesloten met een ontspannen borrel bij de Drie gezusters waar deelnemers konden proeven van het Groninger nachtleven.

Vrijdag 21 juni

Warmtestad
De tweede dag begon met een ontvangst bij Bytesnet, gevolgd door een presentatie over de publieke onderneming Warmtestad en een rondleiding door de faciliteiten. Dit bood de deelnemers een kijkje achter de schermen van de duurzame warmte-initiatieven in Groningen. Waarom is het in Groningen gelukt om een warmtenet op te zetten, volledig in publieke handen en met tevreden klanten? Samenwerken, geloven in wat je doet, een visie hebben, onderweg leren en hobbels overkomen - plus een bestuurlijke ambitie van het college en de raad.

Deelsessies
De eerste ronde deelsessies op vrijdag richtte zich op design thinking en doorbraaktrajecten in Groningen en Arnhem. Willem van Oosten (Utrecht) deelde zijn ervaringen met design thinking om tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken en zette de deelnemers zelf aan de slag met de design thinking stappen in een snelkookpan. In de ruimte ernaast presenteerden Groningen, Arnhem en het Instituut voor Publieke Waarden hun integrale benaderingen voor de energietransitie waarin het sociaal en fysiek domein aan elkaar gekoppeld worden.

Na een smakelijke lunch was het tijd om afscheid te nemen en konden de deelnemers geïnspireerd en vol nieuwe ideeën terugkeren naar hun eigen stad.
 

Hoogtepunten en Belangrijke Inzichten

  1. Integrale Aanpak: In Selwerd heeft de integrale aanpak, waarbij technische, sociale en financiële aspecten worden gecombineerd, duidelijk zijn vruchten afgeworpen. De lessen die hier zijn geleerd, worden nu toegepast in Vinkhuizen.
  2. Financiële Instrumenten: Een belangrijk onderwerp was de ontwikkeling en slimme koppeling van lokale financiële instrumenten aan Rijksmiddelen, om de energietransitie betaalbaar te maken voor alle bewoners.
  3. Bewonersbetrokkenheid: Het enthousiasme en de betrokkenheid van bewoners werden als cruciale succesfactoren benadrukt. Anke van Hal’s strategie voor het omgaan met menselijke emoties en gedrag werd als zeer waardevol ervaren.
  4. Doorbraakmethoden: De doorbraaktrajecten in Groningen en Arnhem toonden aan hoe belangrijk het is om met bewoners samen te werken en integrale oplossingen te vinden die verder gaan dan alleen technische maatregelen.

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen